Popular Post

Posted by : Megalopoli City 5 Νοεμβρίου 2011


Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να βοηθήσετε κυριολεκτικά τον εαυτό σας αλλά ταυτόχρονα και το περιβάλλον! Ο άνθρωπος ήταν αυτός που επιβλήθηκε στη φύση και τη δάμασε ως ένα βαθμό… Ωστόσο, οι παρεμβάσεις του ορισμένες φορές αποδείχτηκαν καταστροφικές για τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι το οποίο άρχισε να ‘’ανταποδίδεται’’ στον άνθρωπο! Έτσι, μας δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την όποια βλάβη έχουμε προκαλέσει με απλούς τρόπους, καθώς τα μέσα είναι αρκετά, φτάνει μόνο να επιδιώξουμε μια τέτοια κίνηση! 

Μερικές συμβουλές παρατίθενται πιο κάτω... 

 Ανακύκλωσέ το!

Όπως στους περισσότερους δήμους της χώρας, έτσι και στο δήμο Μεγαλόπολης έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και έχουν μοιραστεί ειδικές τσάντες για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων προϊόντων σε αυτούς. Χάρτινες-αλουμινένιες-γυάλινες –πλαστικές συσκευασίες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, οικιακές συσκευές κ.α. είναι από τα υλικά που έχουμε τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε. Οι συσκευασίες τροφίμων που προορίζονται για ανακύκλωση κρίνεται σχεδόν απαραίτητο να ξεπλένονται προτού τοποθετηθούν στον κάδο ανακύκλωσης.

  Κατέβασε το διακόπτη!

Όταν είμαστε στο σπίτι, συνήθως έχουμε ανοιχτή την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Κάποιες φορές, όμως, ξεχνάμε ή καλύτερα παραλείπουμε να κλείσουμε το φωτάκι της κουζίνας  για παράδειγμα ή πριν μπούμε στη μπανιέρα αφήνουμε το νερό να τρέχει. Πέρα απ’ το ότι θα έρθει ‘’φουσκωμένος’’ ο λογαριασμός της ΔΕΗ (ειδικά τώρα με το χαράτσι) και του νερού, προκαλούμε κακό στο περιβάλλον! Κλείνουμε τους διακόπτες, δεν ξεχνάμε ώρες ανοιχτό το θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα, βγάζουμε από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται, τοποθετούμε οικονομικές λάμπες (είναι πιο ακριβές όμως γλυτώνουμε περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος), δεν αφήνουμε το κλιματιστικό να δουλεύει ατελείωτες ώρες. Προτιμήστε να ανάψετε κεράκια για χαμηλό φωτισμό και ωραία διάθεση. Μικρές κινήσεις με μεγάλα οφέλη, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον!

Πάρε ανάσα!

Η φύση πάλι προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να την αξιοποιήσει χρησιμοποιώντας τους πόρους της! Πολλά λουλούδια, άνθη και φυτά προσφέρονται  για φύτεμα είτε το καλοκαίρι είτε το χειμώνα, ανάλογα με την αντοχή τους στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Πέρα από ομορφιά και καλή διάθεση οι γλάστρες στο μπαλκόνι μας, μπορούν να μας δώσουν απλόχερα το βασικότερο συστατικό της ζωής, το οξυγόνο!

  Φτιάξε λίπασμα!

Όλο και περισσότερα βιολογικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει μεταξύ άλλων την ανάγκη του ανθρώπου να τρέφεται υγιεινά, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό του με πρόσθετα συντηρητικά. Ο κήπος πια υπάρχει σε ελάχιστα σπίτια, πόσο μάλλον στις μεγάλες πόλεις! Εδώ έγκειται η εξυπνάδα του σύγχρονου ανθρώπου που πρέπει να αντιληφθεί και να εφαρμόσει ένα πλάνο ζωής φερμένο από… παλιά! Οι άνθρωποι κάποτε φύτευαν οτιδήποτε χρειαζόταν ένα σπιτικό για να τραφεί! Το κόστος ήταν πολύ μικρό σε σχέση με το αποτέλεσμα! Έτσι και εμείς, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μικρό ή μεγάλο κήπο ή ακόμη κι ένα μποστανάκι, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών! Και λίπασμα 100% φυσικό, χρησιμοποιώντας είτε κοπριά ζώων είτε τις κομποστοποιημένες φλούδες των τροφών μας(φρούτα ,λαχανικά, τσόφλια αυγά),αλλά και πεσμένα φύλλα δέντρων-γλαστρών και λεπτά κλαδιά. Η κομποστοποίηση γίνεται ή σε κάδους ειδικούς που διατίθενται στην αγορά ή σε ένα χειροποίητο κάδο, όπου με τη βοήθεια του χώματος και των σκουληκιών θα αποσυντίθενται οι φλούδες και τα φύλλα και όλες οι θρεπτικές ουσίες τους θα εμπλουτίζουν και θα ενδυναμώνουν το χώμα του κήπου μας! Έτσι, στο σούπερ μάρκετ θα πηγαίνουμε για ό,τι εμείς δεν μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μειώσουμε την ποσότητα των συντηρητικών που δέχεται ο οργανισμός μας, εξοικονομώντας χρήμα μα πάνω από όλα το αίσθημα της δημιουργίας !

  Κλείσε το παράθυρο!

Κάθε φορά που γυρίζεις το διακόπτη του θερμοστάτη στους 30°C επειδή κρυώνεις σε ανυπόφορο βαθμό και ύστερα από κάποια ώρα έχεις σκάσει, μην ανοίγεις το παράθυρο! Πολύ απλά μην βάζεις εξ αρχής το καλοριφέρ να καίει στους 30°C και  φόρα μια ζεστή ζακέτα για παράδειγμα! Βέβαια, στην περίοδο που διανύουμε μια πολύ καλή ιδέα είναι να κάνουμε λίγη γυμναστική έως ότου ζεσταθούμε, έτσι ώστε και να ‘’κάψουμε’’ θερμίδες και να ελαττώσουμε την κατανάλωση του πετρελαίου!

Ορισμένες ιδέες και συμβουλές που διευκολύνουν τον καθένα από εμάς και τις ζωές μας! Ο τρόπος αντιμετώπισης του περιβάλλοντος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του εαυτού μας! Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τρόπο ζωής έχοντας ,όμως, υπόψη μας και τις ανάλογες συνέπειες!

*Megalopoli City*

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -