Popular Post

Posted by : Megalopoli City 31 Οκτωβρίου 2011


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη", που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

«Βέβαια, πάντα το στοίχημα είναι η υλοποίηση αυτών των νέων πλαισίων. Προχωράμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, για να έχει ολοκληρωθεί αυτή η μεταμόρφωση στους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτής της απελευθέρωσης της αγοράς, πρέπει να εντάξει κάποιος και μία σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα. Την σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση στους λιγνίτες από τρίτους χωρίς διακρίσεις. Είναι υποχρέωσή μας το 40% περίπου της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής-δυνατότητας, να είναι προσβάσιμη σε τρίτους. Καταλήγουμε, πιστεύω εντός αυτής της εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία λύση. Ήταν μια διαπραγμάτευση που κράτησε πολλούς μήνες, σύμφωνα με την οποία θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως θα υπάρξουν συμφωνίες ανταλλαγής ισχύος, τα περίφημα swaps, για να μπορέσει κάποιος να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις υποχρεώσεις μας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
    Ταυτόχρονα, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων. Μία κίνηση, η οποία ξεκινά το 2011 και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2012, με την οποία θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας. Είναι μία κίνηση η οποία θα δώσει δυναμισμό και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους επενδυτές να μπουν σε ταχύτατα εξελισσόμενες και πολύ δυναμικές αγορές. Μετά από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, ακολουθεί η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και έχει μία σειρά από διαστάσεις οι οποίες, είτε η καθεμιά μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. Υπάρχουν πολλές διαστάσεις όπως της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου από το σημερινό, της μείωσης ποσοστού σε θυγατρικές μεταφοράς, διανομής, της δυνατότητας δημιουργίας μίας μικρής ΔΕΗ, εντός εισαγωγικών, με ενεργητικό μια σειρά από σταθμούς παραγωγής και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, για να υπάρξει μια νέα πνοή στον ανταγωνισμό στο χώρο αυτό.»


 Πηγή:http://kalimera-arkadia.blogspot.com

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -