Popular Post

Posted by : Megalopoli City 25 Οκτωβρίου 2011

Η άνοιξη και το καλοκαίρι μας προσφέρουν απλόχερα τις ευωδίες και την καλαισθησία των λουλουδιών.Ωστόσο,υπάρχουν φυτά που ανθούν και επιβιώνουν στις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα.Αυτό,αυτομάτως σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να ομορφύνουμε και να στολίσουμε τη βεράντα μας με διάφορα χρώματα, ακόμη κι αν είναι Χριστούγεννα.

Να μερικές ιδέες
ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Υπάρχουν δένδρα, θάμνοι, βολβοί και εποχιακά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά το σημαντικότερο: ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα. Είναι φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από τον κήπο, αλλά και τις γλάστρες του μπαλκονιού, καθώς, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, δίνουν πινελιές χρώματος στο μουντό τοπίο του χειμώνα.
Λουλούδια σε γυμνούς βλαστούς: Για έντονο και λαμπερό χρώμα μέσα στο καταχείμωνο, χρησιμοποιήστε θάμνους που βγάζουν λουλούδια πάνω στους γυμνούς βλαστούς τους. Είναι θάμνοι που προτιμούν θέσεις με ήλιο, είναι ανθεκτικοί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και χρειάζονται κανονικό πότισμα.
Γιασεμί γυμνανθές: Φυλλοβόλο είδος γιασεμιού που ανθίζει το χειμώνα με μικρά κίτρινα λουλούδια, χωρίς όμως το χαρακτηριστικό άρωμα. Επειδή οι βλαστοί του είναι μακριοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν επιφάνειες, αρκεί να στηρίζονται ή να τους αφήσουμε να κρεμάσουν.









 Σπιρέα : Φυλλοβόλος θάμνος με αρκετά είδη. Έχει 
σφαιρική μορφή και ύψος που δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο, ενώ υπάρχουν και νανώδεις ποικιλίες με ύψος το πολύ μέχρι 60 εκ. Τα άνθη στις περισσότερες ποικιλίες είναι λευκά και εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Όμορφος θάμνος για φύτευση μεμονωμένη ή σε ομάδες. Oι νανώδεις ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εδαφοκάλυψη. Η σπιρέα χρειάζεται αραιό ως μέτριο πότισμα.


Τσιντόνια: Εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος με πλούσια ανθοφορία στην καρδιά του χειμώνα. Έχει σφαιρική ανάπτυξη, αν και υπάρχουν και ποικιλίες με πλάγιους βλαστούς. Το πιο συνηθισμένο χρώμα στα λουλούδια της είναι το κόκκινο, αλλά υπάρχουν και είδη με λευκό, πορτοκαλί ή ροζ. Το ύψος της τσιντόνιας δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο και μπορείτε να τη φυτέψετε μεμονωμένα ή σε ομάδες. Τα ανθισμένα κλαδιά της είναι πολύ διακοσμητικά στα βάζα του σπιτιού.



Φορσύθια: Η πλούσια ανθοφορία, το σχήμα και το έντονο κίτρινο χρώμα αυτού του φυλλοβόλου θάμνου τον κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές των φυτών που θα τοποθετηθούν στον κήπο. Ποικιλίες με διαφορετικό μέγεθος μας δίνουν διάφορες επιλογές στη χρήση τους. Συνήθως, η φορσύθια τοποθετείται μόνη της, αλλά οι πιο μικρές ποικιλίες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί και με άλλα φυτά. Με τα ανθισμένα κλαδιά της, θα στολίσετε όμορφα τα βάζα.
Χειμώνανθος: Ένας φυλλοβόλος θάμνος ξεχασμένος από τα ελληνικά φυτώρια, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην ανθοφορία του. Έχει σφαιρικό σχήμα, με λουλούδια κίτρινα και αρωματικά που μοιάζουν με μικρά αστεράκια. Φυτέψτε τον μόνο του στον κήπο ή σε μικρές συστάδες ανάμεσα από άλλα φυτά.

ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
 
Εκτός από τους φυλλοβόλους θάμνους που βγάζουν λουλούδια στους βλαστούς τους, υπάρχουν και άλλα φυτά που είτε προσφέρουν τα λουλούδια τους είτε έχουν χαρακτηριστικά χρώματα στους βλαστούς ή στα φύλλα τους μέσα στο χειμώνα.
Έρικα ή Ρείκι: Αειθαλής θάμνος με πολλά είδη, κάποια από τα οποία ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες. Τα λουλούδια του είναι μικρά, αλλά με έντονο χρώμα, στις αποχρώσεις του ροζ ή του φούξια. Προτιμά τα όξινα εδάφη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοκάλυψη, αφού το ύψος στα περισσότερα είδη δεν ξεπερνά τα 50 εκ.

Καμέλια: Η γνωστή καμέλια, όμορφη τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρες, ανθίζει το χειμώνα. Η ανάπτυξή της είναι ορθόκλαδη και φθάνει τα δύο με τρία μέτρα. Θα την τοποθετήσετε σε σημεία που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι προφυλαγμένα από τους παγετούς. Βάλτε την ανάμεσα από άλλα φυτά για μεγαλύτερη προφύλαξη ή σε γλάστρα. Χρειάζεται τακτικά πότισμα και προστασία από τους δυνατούς ανέμους.






Μαόνια: Αειθαλής θάμνος με ενδιαφέρον τόσο στα φύλλα όσο και στα λουλούδια του, που εμφανίζονται το Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες. Έχει ύψος περίπου ενάμισι μέτρο και όρθια ανάπτυξη. Τα λουλούδια του είναι κίτρινα, ενώ ακόμα και οι καρποί του παρουσιάζουν ενδιαφέρον.


Καλό χειμώνα να έχουμε, με ομορφιά και ζωντανά χρώματα!



Πηγή:http://www.vita.gr

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -