Popular Post

Posted by : Megalopoli City 15 Οκτωβρίου 2011


Καμπανάκι για μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κρούει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή και ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το μέτρο και να βρει άλλους τρόπους για να συγκεντρώσει τα 130 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΡΑΕ, επισημαίνει ότι ήδη η επιβολή ΕΦΚ από 1ης Σεπτεμβρίου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και οι ιδιώτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής και εκτιμά ότι «αργά ή γρήγορα θα μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές, μέσω ανάλογης αναπροσαρμογής των τιμολογίων λιανικής».
Η ΡΑΕ προειδοποιεί επίσης ότι «έμμεσα, και στο βαθμό που ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα μεταφερθεί ως αυξήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές, θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, καθώς και σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών».
Υπό το πρίσμα αυτό η ΡΑΕ σημειώνει πως «θεωρεί αναγκαίο να εξεταστούν από την Πολιτεία εναλλακτικά φορολογικά μέτρα, στη βάση ενός δικαιότερου και περισσότερο αποτελεσματικού κατανεμητικού μηχανισμού, που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στον τελικό καταναλωτή».
Η ΔΕΗ έχει ήδη ενημερώσει με σχετικές επιστολές τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου για τις επιπτώσεις από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι θα της προκαλέσει ζημιά 200 εκατ. ευρώ το 2011. Επιπλέον, η διοίκηση έχει προτείνει τη μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια λιανικής μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττονται περισσότερο από τη ΔΕΗ, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά μονάδες φυσικού αερίου, έχουν επίσης ζητήσει την αναστολή του ΕΦΚ και έχουν προειδοποιήσει ότι θα προσφύγουν στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού με το επιχείρημα ότι ο λιγνίτης, που είναι το κύριο καύσιμο της ΔΕΗ, δεν φορολογείται ανάλογα.




Πηγήhttp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=308499

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -