Popular Post

Posted by : Megalopoli City 10 Σεπτεμβρίου 2011


Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας γράφει πως αντίκρυ από την Αγορά της Μεγαλόπολης υπάρχει ιερό του Ασκληπιού. Σε αυτό βρίσκονται "και κόκαλα που ξεπερνούν σε μέγεθος τα κοινά ανθρώπινα κόκαλα. Γι' αυτά υπήρχε η παράδοση πως ανήκαν σε έναν από τους γίγαντες που τους έφερε ως συμμάχους της Ρέας ο Οπλάδαμος".

Αν ο Παυσανίας έβλεπε την ωμοπλάτη του ελέφαντα η οποία ανακαλύφθηκε χθες, θα την ταύτιζε και πάλι με κατάλοιπα Τιτάνα. Οπως υποθέτουν οι επιστήμονες μετά από διάφορες μελέτες, ένα από τα οστά που ίσως οδήγησαν τους αρχαίους σε αυτήν τη δοξασία δεν ήταν παρά το μηριαίο οστό ενός τεράστιου, εξαφανισμένου ήδη από την αρχαιότητα, πλειόκαινου ελέφαντα. Είναι γνωστό και ως το "Κόκαλο της Νιχώριας" και έχει μεταφερθεί στην Αμερική, όπως και στην Αγγλία, ώστε να μελετηθεί.

Η Αντριεν Μέιγιορ, ερευνήτρια Κλασικών και Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σημειώνει: "Αυτό το μεγάλης σημασίας κόκκαλο αξίζει να εκτεθεί στο κοινό. Είναι ένα από τα δύο μοναδικά τεράστια σπονδυλωτά απολιθώματα που βρέθηκαν στην αρχαιότητα και ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην Ελλάδα". Μάλιστα, στο βιβλίο της "Κυνηγοί των πρώτων απολιθωμάτων" (2000) αναφέρει πως απολιθώματα όπως αυτό ίσως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλά θρυλικά τέρατα της κλασικής μυθολογίας.

  Η μελέτη των απολιθωμάτων αυτών έδειξε ότι στις όχθες της λίμνης της Μεγαλόπολης έζησαν δύο κατηγορίες θηλαστικών: Τα ζώα που ανήκουν σε θερμό κλίμα και πλούσια βλάστηση, ελέφαντες, ελάφια, δασόβιοι ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, άλογα. Τα ζώα που ανήκουν σε ψυχρά κλίματα και παγωμένες ίσως εκτάσεις με βλάστηση στέπας και τούνδρας, μαμούθ, βίσονες, και τριχωτοί ρινόκεροι.

Πηγη: www.arcadiaportal.gr

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -