Popular Post

Posted by : Megalopoli City 28 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμα μείωσης του «πλεονάζοντος» προσωπικού στη ΔΕΗ των 21.300 εργαζομένων ανοίγει επισήμως πλέον η κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει ο τεμαχισμός για την ιδιωτικοποίησή της,
με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προαναγγέλλει χθες επέκταση του μέτρου των μετατάξεων και της εργασιακής εφεδρείας που θα αποτελέσει προθάλαμο για απολύσεις στην επιχείρηση.

Λίγες ημέρες μετά τους πρώτους υπαινιγμούς Παπακωνσταντίνου περί «ανισορροπιών» στον αριθμό και την κατανομή των εργαζομένων της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε ανοιχτά για υπεράριθμους υπαλλήλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος ισχυριστεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση».

Οπως ανακοίνωσε: «Σε εύλογο χρονικό διάστημα» θα έχει στα χέρια του ολοκληρωμένο σχέδιο για την «αξιοποίηση» του προσωπικού και τη μείωση του εργασιακού κόστους της ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης αλλά και ολοκληρωτικό πάγωμα προσλήψεων.

Το σχέδιο θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα «τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους σταθμούς και στα ορυχεία, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε διοικητικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων υπαλλήλων, που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις διοικητικές θέσεις για να εργαστούν στους τομείς της παραγωγής, ενώ αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό στη διοίκηση, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία με επόμενο στάδιο -εφόσον δεν απορροφηθούν- την απόλυσή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο το σχέδιο αποδόμησης των εργασιακών κεκτημένων στη ΔΕΗ θα περιλαμβάνει νέο γύρο στις περικοπές των αποδοχών (υπερωρίες, επιδόματα, σύνδεση με την παραγωγικότητα κ.ά.).

Από το συνολικό προσωπικό των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα στην παραγωγή και διανομή εργάζονται περίπου 10.000, ενώ άλλοι τόσοι είναι περίπου οι διοικητικοί, με περίπου το 10% του προσωπικού να κατέχουν διευθυντικές θέσεις.

Πηγή: http://www.enet.gr 

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -