Popular Post

Posted by : Megalopoli City 8 Οκτωβρίου 2012


Νόμιμο κρίθηκε τη δεύτερη φορά, με τη νέα πρόεδρο του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου, το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο «Καποδίστρια» στα ειρηνοδικεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πρόσφατα κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των ειρηνοδικείων. Αναλυτικότερα, στις 17 δικαστικές περιφέρειες της χώρας τα ειρηνοδικεία από 301, που είναι σήμερα, μειώνονται στα 154.
Υπενθυμίζεται, ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Φραντζέσκα Γιαννακού), με την πρόσφατη υπ' αριθμ. 169/2012 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος (25.9.2012), ανέβαλαν την επεξεργασία του επίμαχου διατάγματος, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσκομίσει στοιχεία σχετικά με τις συγχωνεύσεις των ειρηνοδικείων.
Λίγες ημέρες μετά (1.10.2012) κατατέθηκε εκ νέου βελτιωμένο το επίμαχο διάταγμα και μαζί προσκομίστηκαν τα στοιχεία που ζητούσε το ΣτΕ.
Κατόπιν αυτών, το Ε' Τμήμα με νέα γνωμοδότησή του (174/2012) και με πρόεδρο την κ. Θεοφιλοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Χρ. Λιάκουρα, έκρινε ότι «αφενός μεν πληρούνται τα κριτήρια βάσει των οποίων χωρεί, γενικά, η κατάργηση και η συγχώνευση των ήδη υφισταμένων δικαστηρίων, αφετέρου δε εκτίθεται πλήρως και σαφώς η ειδικότερη αιτία για την οποία η Διοίκηση επιχειρεί με το σχέδιο διατάγματος την κατάργηση των συγκεκριμένων ειρηνοδικείων και τη συγχώνευσή τους με άλλα». «Κατά συνέπεια το διάταγμα είναι νόμιμο», καταλήγει η γνωμοδότηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης το επίμαχο διάταγμα προωθήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
Για την Αρκαδία, να θυμίσουμε, ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» προβλέπει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πρασιών (κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη νότια Κυνουρία) και την ενοποίησή του  στο Ειρηνοδικείο 'Αστρους με έδρα την Παραλία Άστρους.
Προέβλεπε επίσης την κατάργηση των ειρηνοδικείων Ορχομενού και Τάνιας-Δολιανών και την ενοποίησή τους στο Ειρηνοδικείο Τριπόλεως, την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύταινας και την ενοποίησή του στο Ειρηνοδικείο Μεγαλοπόλεως, την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Τευθίδος, Τροπαίων και Νυμφασίας και την ενοποίησή τους στο Ειρηνοδικείο Ψωφίδος με έδρα τη Δημητσάνα και την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνος Πελοποννήσου (Κοντοβαζαίνης) και την ενοποίησή του στο Ειρηνοδικείο Ολυμπίων με έδρα το Πελόπιο Ηλείας!
Πηγή: http://kalimera-arkadia.gr




- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -