Popular Post

Posted by : Megalopoli City 12 Ιουλίου 2012


Αναβλήθηκε η συζήτηση του αιτήματος του Συλλόγου Τριποταμιτών Μεγαλόπολεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, σχετικά με την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου» και τη λήψη σχετικής απόφασης στην συνεδρίαση της 20ης /6/2012, κατόπιν προφορικού αιτήματος των ιδίων αιτούντων, λόγω πραγματικής αδυναμίας παρουσίας τους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου και μη ετοιμότητάς τους, για την υποβολή σχετικών προτάσεων, και τη συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο Συμβούλιο υποβλήθηκε αίτημα, για την υπόθεση αυτή, της Επιτροπής κατοίκων του Συλλόγου Τριποταμιτών Μεγαλοπόλεως, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης, σχετικά με την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την επέκταση των ορυχείων της και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλούμε, σε συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων, να ορίσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση για το θέμα και να καθοριστούν από κοινού η πορεία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι κάτοικοι του Τριποτάμου ζητούν την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή σας όπως έχετε άλλωστε όλοι υποσχεθεί.

Σας παρακαλούμε να καθοριστεί ημερομηνία που θα συμφωνήσουμε μαζί για να βρισκόμαστε όλοι εκεί».

Ενώ, επισυνάφθηκε και το σχετικό υπόμνημα της Επιτροπής των κατοίκων Τριποτάμου, του Συλλόγου Τριποταμιτών προς τη ΔΕΗ-Δ/νση Μελετών και Ανάπτυξης Ορυχείων (υπ’ όψη κ. Κωνσταντίνου Ρηγόπουλου), το οποίο αναφέρει τα εξής: «Ενόψει της έναρξης των εργασιών πεδίου, στην υπό απαλλοτρίωση οικιστικής και κτηματικής περιοχής Τ.Κ. Τριποτάμου Δήμου Μεγαλόπολης ΠΕ Αρκαδίας οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό στις 13 Μαίου 2012 αφού παρατήρησαν ότι η απαλλοτρίωση ενός οικισμού είναι μια βίαιη πράξη εσωτερικής μετανάστευσης, ένας ξεριζωμός, η διαγραφή της ιστορίας, το σβήσιμο της μνήμης των κατοίκων, η διάλυση της μικροκοινωνίας τους διαμόρφωσαν τα παρακάτω αιτήματα:

1. Αγωνιούν για το μέλλον του οικισμού και ζητούν να γίνει μετεγκατάστασή του σε έκταση ιδιοκτησίας Τριποτάμου, κοντά στον οικισμό και εκτός ορυχείου και ποταμού Αλφειού, σε χώρο που μπορεί να απαλλοτριωθεί ή αγοραστεί από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών (άποψη που απεδέχθη και ο κ. Νικολακάκος τον περασμένο Οκτώβρη σε συνάντηση που είχε με κατοίκους του χωριού στη Μεγαλόπολη). Θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο ηλιακό- οικολογικό χωριό σε συνάρτηση με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.

2. Πρόσληψη στη ΔΕΗ κατ’ εξαίρεση όλων των νέων του χωριού που πλήττονται είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους από την σχεδιαζόμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση.

3. Επαναφορά των περιουσιών που θα απαλλοτριωθούν ή και όσων εκτάσεων έχουν μέχρι σήμερα απαλλοτριωθεί στους ιδιοκτήτες τους μετά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη.

4. Εκμετάλλευση των υπό απαλλοτρίωση αλλά και των απαλλοτριωμένων εκτάσεων μόνο από τους κατοίκους του χωριού μέχρι την εκμετάλλευσή τους από τη ΔΕΗ (αποφυγή παράνομης υλοτομίας, ανεξέλεγκτης κτηνοτροφίας κ.λ.π.).

5. Καταγραφή των περιουσιών με απόλυτη ακρίβεια με συμμετοχή των ιδιοκτητών και επίδοση αντιγράφου σε κάθε πληττόμενο για πλήρη ενημέρωση.

6. Θεραπεία αδικιών σχεδίου πόλης σε κατοίκους που βρίσκονται στις παρυφές του χωριού.¨»


Πηγή: kafeneio-megalopolis.blogspot.gr

- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -