Popular Post

Posted by : Megalopoli City 8 Απριλίου 2012


Είναι γνωστό πως η πολιτεία κωφεύει. Δυστυχώς όμως αυτή η κώφωση, επιφέρει και... κύφωση. Ένα ολόκληρο σύστημα αξιών, υποκύπτει στην πλήρη αδιαφορία του κράτους, να αναγνωρίσει αλλά και να θεσπίσει ίδια δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή τόσο σε ώτα ακουόντων όσο και σε ώτα μη ακουόντων. Ο λόγος, για τον πολιτικό παραγκωνισμό του συστήματος έναντι των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, είτε βαρήκοοι ή κωφοί. Κι αυτή η πολιτιστική... εξορία επιβάλλεται με τον πιο τραγικό τρόπο. Το πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται για την Ευρωπαϊκή εξίσωση των χωρών - μελών της Ευρωζώνης και το αποδεικνύει περίτρανα με την απουσία υποτίτλων στα κεντρικά δελτία, τόσο της κρατικής τηλεόρασης όσο και της ιδιωτικής. 

Η αλήθεια είναι πως από το 1998 επί εποχή Ecu, είχε ψηφισθεί πολυνομοσχέδιο που δέσμευε περί τα 550.000 Ecu για την υπ'αρίθμου B4-0985/98 ευρωπαϊκή νομοθεσία για την θέσπιση λειτουργίας μιμικής γλώσσας καταρχήν για την ενσωμάτωση των κωφών Ευρωπαίων πολιτών σε Ακαδημαϊκά συνέδρια, Συνεδρίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατ'επέκτασιν, την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος υποτιτλισμού και στα οπτικά μέσα ενημέρωσης για να καταπολεμηθεί η απουσία των κωφών από την κοινωνία της πληροφορίας.

Ωστόσο, όπως τόσα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, ίσως τελικά κι αυτό, δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο του... Σημαντικές βέβαια στιγμές στην ιδιωτική πρωτοβουλία της εξίσωσης των κωφών και βαρύκοων με την "υγιή" κοινωνία, μπορούν να θεωρηθούν οι υποτιτλισμοί του ΑΝΤ1 με την σειρά "Το καφέ της Χαράς" αλλά και πιο πρόσφατα, το MEGA με την τοποθέτηση υποτίτλων στην αγαπημένη σειρά όλων των εποχών, το ΝΗΣΙ. Φυσικά δεν μπορεί να εξαιρεθεί η σημαντική προσπάθεια του περιοδικού "Τηλεθεατής" που κυκλοφόρησε σε αντίτυπα αγαπημένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου με υποτιτλισμό.  

Βέβαια, στην κοινωνία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το ίδιο το κράτος, όπως απουσιάζει θεσμικά από τόσες σημαντικές θεματικές ενότητες και δεν επεμβαίνει για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, συμπεριφέρεται με την ίδια τακτική και για τους κωφούς και βαρήκοους. Έτσι και με τους κωφούς συμπολίτες μας, δεν υπάρχει ίχνος ευαισθησίας από την κρατική τηλεόραση και το θέμα αντιμετωπίζεται όπως σχεδόν πάντα, με ημίμετρα. Θεσπίστηκε μεν η μεταγλώτιση των δελτίων ειδήσεων και στην νοηματική, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως όλοι οι Κωφοί δέχονται ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να αναγνωρίζουν την νοηματική... Εξάλλου, η προνοιακή απαξίωση και η γενική αποσύνθεση των Ιδρυμάτων και των Σχολών προστασίας και εκπαίδευσης Κωφών, Τυφλών και πολλών άλλων παθήσεων, τόσα χρόνια στην χώρα μας, καταδικάζει σε έναν κοινωνικό μεσαίωνα τους συμπολίτες μας.  

Τα πολιτικά επιτελεία, αρκούνται μόνο σε λεκτικές δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών εντός των Ιδρυμάτων και των Σχολών Εκπαίδευσης και Προστασίας, ανέξοδα όμως, καθώς τα κονδύλια λιγοστεύουν ή περικόπτονται. Η δε προνοιακή πολιτική που ασκείται, απαγορεύει πλήρως την ανεξαρτητοποίηση των μελών των Σωματείων αυτών, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν πατριωτικά τα προβλήματα των Ιδρυμάτων, στηριζόμενοι αποκλειστικά στην προσωπική τους προσφορά, στον εθελοντισμό τους, ακόμη και στην οικονομική τους ενίσχυση για την βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων. Κατάπτυστες πολιτικές που πετάνε τα παιδιά των Ιδρυμάτων σε έναν Κοινωνικό Καιάδα και προδικάζουν την εξέγερση του λαού ενάντι στην γκετοποίηση των ολίγων, με μάχη των πολιτών και των συγγενών στο πλευρό των συμπολιτών μας.

Σε μια προσπάθεια, αξιέπαινη, προχώρησαν εδώ και τρία χρόνια, οι κάτοικοι του "Κουφοχωριού", απλοί απογοητευμένοι συμπολίτες μας, βαρήκοοι, κωφοί ή με συγγενείς πασχόντων, για να αποδείξουν πως μπορεί η πολιτεία να μην τους ακούει, ωστόσο η κοινωνία τους έχει αφουγκραστεί πολύ καιρό και στέκεται στο πλευρό τους για να ... τραβήξει και κανένα αυτί υπευθύνου...

Έτσι λοιπόν, περισσότερα από 400 άτομα, συγκροτώντας ένα άλλο χωριό, μέσα στο χάος της χώρας, ως άλλοι Γαλάτες, ενάντια στην λεγεώνα των Ρωμαίων, φωνάζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή των υπευθύνων κυρίως του κρατικού καναλιού, που καυχιέται και διατείνεται πως έχει διαμορφώσει και ειδικό πρόγραμμα για τους βαρήκοους, με την πλατφόρμα ΕΡΤ πρίσμα, άδικα όμως... Δεν έχει εντάξει υποτιτλισμό για τους κωφούς που τυχαίνει να μην γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα. 



Το βίντεο που ακολουθεί, επεξηγεί με απλό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής μερίδας, στην ενημέρωση, την πληροφόρηση και την σωστή πρόσληψη είδησης, αναγνωρίζοντάς την ως μια ομάδα εν τω συνόλω κι όχι αποξενώνοντάς την από την κατά τα άλλα "υγιή" κοινωνία. Παράλληλα, μέσα από μια Διακήρυξη, με πρωτεργάτρια την Ιατρό κυτταρολόγο και συγγραφέα Σοφία Κολοτούρου, συγκεντρώνουν υπογραφές για να ενδυναμώσουν την κίνησή τους και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.









Ας μην κωφεύσουμε κι εμείς στο πρόβλημα...

Πάνω δεξιά στην παρακάτω σελίδα εμφανίζεται μια κόκκινη τηλεόραση και επιλέγοντάς την μπορούμε να δώσουμε την ηλεκτρονική υπογραφή μας!

Εδώ μπορείς να ψηφίσεις! 





Πηγή: http://www.e-charity.gr/




- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -