Popular Post

Posted by : Megalopoli City 1 Δεκεμβρίου 2011

 

Λίγα λόγια για τον ιό HIV και το AIDS
Ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται σε ποσότητες ικανές για να μολύνουν:
  1. Στο αίμα
  2. Στο σπέρμα και στα κολπικά υγρά
  3. Στην βλέννη που καλύπτει το ορθό
  4. Στο μητρικό γάλα
O ιός επιζεί στο περιβάλλον εκτός του ανθρώπινου οργανισμού για ελάχιστη ώρα.

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;
Ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται:
  • από τον αέρα
  • από τις πισίνες
  • από τη θάλασσα
  • από την τουαλέτα
  • από τα πόμολα
  • από τα τρόφιμα και τα ποτά
  • από την κοινή χρήση ποτηριών, πιρουνιών, πιάτων, φλιτζανιών του καφέ, κτλ.
  • από αντικείμενα και επιφάνειες γενικώς
  • από τα έντομα
  • από τα ζώα εν γένει
  • από το σάλιο
  • από τη σωματική επαφή
  • από χάδια, τριψίματα, μασάζ
  • από φιλιά, ακόμη και βαθιά φιλιά με τη γλώσσα
  • από ελιές στο δέρμα
  • από τον αμοιβαίο αυνανισμό
  • αν κάποιος εκσπερματώσει πάνω μας σε δέρμα που δεν έχει αμυχές ή πληγές
Πώς μεταδίδεται ο HIV;
Ο HIV μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:
  1. Με το αίμα
  2. Με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
  3. Με κοινή χρήση σύριγγας
  4. Από τη μητέρα στο νεογνό (κάθετη μετάδοση)

Μετάδοση με το αίμα
Ο HIV ζει στο αίμα. Για να μολυνθούμε με τον HIV πρέπει να έρθουμε σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Εάν έρθουμε σε επαφή με μολυσμένο αίμα και το αίμα εισχωρήσει στο δικό μας σώμα μέσω αμυχών, πληγών ή βλεννογόνων μπορεί να μολυνθούμε.
Οι μεταγγίσεις θεωρούνται πλέον ασφαλείς, αφού το αίμα ελέγχεται διεξοδικά για την παρουσία του HIV και άλλων παθογόνων. Είναι πάρα πολύ απίθανο να μολυνθούμε μέσω μεταγγίσεων αίματος.
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων όπου μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα αίματος, όπως ξυράφια, οδοντόβουρτσες κτλ. Για τον λόγο αυτό αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις οδοντόβουρτσες και τα ξυράφια άλλων.
Μετάδοση με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
Ο HIV περιέχεται στο σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά (δηλαδή στα υγρά που βγαίνουν πριν από την εκσπερμάτωση), στην βλέννη του ορθού και στα κολπικά υγρά. Περιέχεται επίσης στο σάλιο αλλά σε ποσότητες που δεν επαρκούν για τη μετάδοσή του.
Εάν κάποιος βλεννογόνος, αμυχή ή πληγή στο δέρμα μας έρθει σε επαφή με σπέρμα ή κολπικά υγρά είναι δυνατόν να μολυνθούμε με τον HIV.
Από τις σεξουαλικές πράξεις, οι πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του HIV είναι ο κολπικός και ο πρωκτικός έρωτας. Ο λόγος είναι ότι οι βλεννογόνοι του κόλπου και του πρωκτού είναι πολύ ευαίσθητοι και εύκολα τραυματίζονται, οπότε υπάρχουν μικρές, ανεπαίσθητες αμυχές μέσα από τις οποίες να εισχωρήσει ο ιός στον παθητικό σεξουαλικό σύντροφο που δέχεται μέσα του μολυσμένο σπέρμα.
Επίσης επειδή η βλέννη του ορθού περιέχει μεγάλες ποσότητες του HIV, ο ενεργητικός σεξουαλικός σύντροφος μπορεί να μολυνθεί μέσω της ουρήθρας .
Το στοματικό σεξ δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά, δεν είναι όμως εντελώς ακίνδυνο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του HIV από τον στοματικό έρωτα. Εξάλλου υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση άλλων αφροδίσιων νοσημάτων. Το στοματικό σεξ γίνεται πιο επικίνδυνο εάν υπάρχουν πληγές στο στόμα, ουλίτιδα κτλ, ή αν ο άλλος εκσπερματώνει στο στόμα μας.
Η σωστή χρήση προφυλακτικού ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης του HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Μετάδοση με κοινή χρήση σύριγγας
Όταν κανείς χρησιμοποιεί σύριγγα, παραμένουν στη βελόνα υπολείμματα αίματος. Αυτά τα υπολείμματα αίματος μπορεί να περάσουν στο σώμα του επόμενου ανθρώπου που θα χρησιμοποιήσει τη σύριγγα. Εάν ο άνθρωπος που έκανε χρήση της σύριγγας πριν από εσάς είναι φορέας του HIV ή άλλων νοσημάτων, είναι πάρα πολύ πιθανό να μολυνθείτε και εσείς. Κατά συνέπεια, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε καινούργια σύριγγα κάθε φορά.
Μετάδοση από τη μητέρα στο νεογνό (κάθετη μετάδοση)
Ο HIV μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο βρέφος κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, αλλά όχι κατά την κύηση. Γι’ αυτό οι οροθετικές μητέρες υποβάλλονται σε καισαρική τομή και αποθαρρύνονται να γαλουχήσουν τα παιδιά τους. Η χρήση αντιρετροϊικών φαρμάκων κατά την κύηση ή λίγο πριν τον τοκετό μειώνουν αισθητά την κάθετη μετάδοση, όπως αποκαλείται η μετάδοση του HIV από τη μητέρα στο βρέφος.

Μετά από πόσο καιρό από την επικίνδυνη επαφή να κάνω τεστ;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων τα αντισώματα κατά του ιού εμφανίζονται 2-12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Στους 3 μήνες το 97-99% όσων έχουν μολυνθεί έχει εμφανίσει αντισώματα. Όμως υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου τα αντισώματα εμφανίζονται αργότερα, μέχρι και 6 μήνες μετά τη μόλυνση.
Αν εξεταστεί κάποιος νωρίτερα από τους 3 μήνες υπάρχει περίπτωση να έχει μολυνθεί, αλλά να μην έχει αναπτύξει ακόμη μετρήσιμα αντισώματα. Αυτή η περίοδος όπου η εξέταση μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα λέγεται «περίοδος παραθύρου».
Γι' αυτό τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να περιμένει κανείς 3 μήνες μετά ένα ύποπτο συμβάν για να ελέγξει το αν έχει μολυνθεί ή όχι και, αν η πρώτη εξέταση βγει αρνητική, να κάνει μια επανάληψη στους 6 μήνες.
Με την εμφάνιση νεώτερων, πιο ευαίσθητων αντιδραστηρίων (τεστ) είναι πιθανόν να αλλάξουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, δεδομένου ότι τεστ νεώτερης γενιάς μπορούν να βρουν τα αντισώματα 2-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Πάντως προς το παρόν οι 3 μήνες και 6 μήνες παραμένουν ο κανόνας.

Τι τεστ για HIV γίνονται;

Ο έλεγχος για μόλυνση με τον HIV (τον ιό που προκαλεί AIDS) γίνεται ανιχνεύοντας στο αίμα αντισώματα που έχει φτιάξει ο οργανισμός κατά του ιού. Δεν μετριέται ο ίδιος ο ιός γιατί σε αυτή την φάση δεν είναι απαραίτητο. Η ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων κατά του ιού σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει έρθει σε επαφή (μολυνθεί) με τον ιό. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας άλλος τρόπος να σχηματιστούν αντισώματα κατά του HIV. (Σημ. πολλές άλλες παθήσεις διαγιγνώσκονται με την μέτρηση αντισωμάτων στο αίμα και όχι με την ανίχνευση του μικροβίου που τις προκαλεί, π.χ. σύφιλη, χλαμύδια, ηπατίτιδες, τοξοπλάσμωση κ.α)
Η πιο συνηθισμένη εξέταση για τον HIV λέγεται ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Αν βγει θετική, επειδή μπορεί να θετικοποιηθεί και από αντισώματα σε άλλα μικρόβια ή μερικές παθήσεις, γίνεται στο ίδιο δείγμα αίματος μια πιο ειδική εξέταση που λέγεται Western Blot (είναι πιο δύσκολη, πιο ακριβή και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό).
H Western Blot θεωρείται αξιόπιστη εξέταση, παρότι υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα δώσει «ψευδώς θετικό» αποτέλεσμα (δηλαδή να δείξει μόλυνση σε κάποιον που δεν έχει μολυνθεί). Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι 0.0004% με 0.0007% ενώ για ψευδώς αρνητικό (να δείξει ότι δεν υπάρχει μόλυνση σε κάποιον που στην πραγματικότητα έχει μολυνθεί) είναι 0.003%..
Σε κάθε περίπτωση, αν βγουν θετικά η ELISA και η Western Blot, ακολουθεί εξέταση «ιικού φορτίου», δηλαδή απευθείας μέτρηση του ιού HIV στο αίμα.

Πού να κάνω το τεστ για HIV ;

Δημόσια Νοσοκομεία
Τεστ για HIV μπορείτε να κάνετε στα παρακάτω νοσοκομεία:
Νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Υψηλάντου 45-47, Αθήνα
210.7201242
Το μόνο που παρέχει συμβουλευτική, με ή χωρίς ραντεβού
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα
210.6467473, 8:30-10:00 καθημερινά
Χωρίς συμβουλευτική
Νοσοκομείο "Α. ΣΥΓΓΡΟΣ"
Ι. Δραγούμη 5, Ιλίσια
210.7249025-026
Μόνο με ραντεβού, χωρίς συμβουλευτική
Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Β. Ελλάδος
2310.999161, 2310.999089
Δευ Τρι Τετ 10:00-12:00
Νοσοκομείο Πατρών "Αγ. Αντρέας"
2610.227974
9:00-11:00 μόνο με ραντεβού
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
26510.99457
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
2810.239502
Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης
25510.20403, χωρίς ραντεβού 8:00-9:30
Επίσης στις εξής Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων:
Γ. Γεννηματάς, ΙΚΑ Πεντέλης, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Δυτικής Αττικής, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Τζάνειο, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Ρόδου
Συμβουλευτικός σταθμός για θέματα AIDS
Νοσοκομείο "Α. Συγγρός"
Ι. Δραγούμη 5, Ιλίσια
Δευτέρα-Παρασκευή 7:00-23:00
Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS
210.7222222 Δευτέρα-Παρασκευή 7:00-23:00
Για ραντεβού: Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-15:00 

Η χρήση προφυλακτικού σώζει!


Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεις που εσωκλείονται στη συσκευασία. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του προφυλακτικού πριν τη χρήση. Ανοίξτε τη προστατευτική συσκευασία από την ειδική  οδοντωτή άκρη και κρατήστε το προφυλακτικό με προσοχή. Φθορά μπορεί να προκαλέσουν τα νύχια ή αιχμηρά αντικείμενα, όπως σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα.


Φορέστε το προφυλακτικό όταν το πέος είναι σε στύση και πριν έρθετε σε επαφή με το τον/την συντρόφό σας. Έτσι αποφεύγετε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και την μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. 


Σιγουρευτείτε οτι το ρολάρισμα είναι στο εξωτερικό μέρος του προφυλακτικού. Αν είναι εσωτερικά, τότε το προφυλακτικό είναι το μέσα έξω. Πιέστε τη σπερματοδόχο κατάληξη του προφυλακτικού, ώστε να μην υπάρχει παγιδευμένος αέρας στο εσωτερικό του.

Ενώ συνεχίζετε να πιέζετε την κλειστή άκρη του προφυλακτικού χρησιμοποιείστε το άλλο σας χέρι προκειμένου να το ξετυλίξετε απαλά σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι τη βάση του. Αν το προφυλακτικό μαζεύεται προς τα πάνω κατά τη διάρκεια της επαφής, ξετυλίξτε το αμέσως προς τα κάτω. Αν το προφυλακτικό χαλαρώνει απομακρύνετέ το από το πέος και φορέστε νέο προφυλακτικό πριν συνεχίσετε την επαφή.



Αμέσως μετά την εκσπερμάτωση και ενώ το πέος είναι ακόμα σε στύση, τραβήξτε το προσεκτικά κρατώντας το προφυλακτικό στη θέση του στη βάση του πέους. Απομακρύνετε το προφυλακτικό μόνο όταν το πέος έχει πλήρως αποτραβηχτεί. Μετά την χρήση, τυλίξτε το προφυλακτικό σε χαρτί και πετάξτε το στα σκουπίδια. Μην απορρίπτετε τα προφυλακτικά στη τουαλέτα.





Πηγές:  http://www.hiv.gr/, http://www.durex.com/


- Copyright © Megalopoli City - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -